Dakgoten-schoonmaken

Dakgoot schoonmaken

De dakgoot schoonmaken komt niet alleen het dak ten goede ook je portemonnee vaart er wel bij. Voorkom onnodige onkosten en ontdoe elk jaar voor de winter de goot van bladeren en andere vervuiling.

Ieder jaar weer hikken we er tegenaan, het schoonmaken van de dakgoot. Zeker als ons huis aan de hoge kant is of uitgerust met dakopbouwen. Toch op de keeper beschouwd is het een karweitje van niks, de ladder uit de garage halen en de rommel opruimen is vaak meer werk dan het schoonmaken zelf. Misschien vraag je je af waarom een schone goot zo belangrijk is, zolang het regenwater wegloopt is het toch prima? Dat is maar ten dele waar, natuurlijk is het voornaamste punt de afvoer van regenwater maar evenzo belangrijk is het snel weer opdrogen van de dakgoot na een regenbui.

Dakgoot schoonmaken belangrijker dan je denkt

Als er meerdere hoge bomen in de omgeving van het huis staan zal je merken dat er meer vuil in de dakgoten terechtkomt dan wanneer er zich geen begroeiing in de directe omgeving bevindt. Niet alleen bladeren vallen van de boom, ook uitgebloeide bloesems en kleine takjes blijven achter in de dakgoot. Onherroepelijk blijven deze restanten nat en gaan verteren. Hierdoor ontstaat er een uitermate rijke voedingsbodem voor mossen, plantjes en misschien zelfs boompjes. Vogels brengen immers in hun uitwerpselen ook de nodige zaden mee.

Dakgoot schoonmaken voorkomt onnodige uitgaven

Zodra er door vervuiling of verzakking vuilresten en water in de dakgoot achter gaan blijven vangt het proces van aantasting aan. Gootsegmenten wijken door minuscule worteltjes die zich ertussen wringen, het gewicht van vuil en water kan tot gevolg hebben dat kunststof goten gaan doorhangen en in zinken goten ontstaan kleine haarscheurtjes. Je bespaart jezelf een hoop onwelkome kosten wanneer je elk jaar even de goten schoonmaakt. Eenmaal op de ladder geklommen is het ook een mooie gelegenheid om de verflaag op de dakkapellen, je dakbedekking en de regenpijpen te inspecteren.

Laat je dakgoot schoonmaken

Vanzelfsprekend is niet iedereen mobiel genoeg om zelf de ladder op te gaan of heb je er gewoonweg geen tijd voor. Voor een luttel bedrag kan je de inspectie en het onderhoud van regenafvoeren uitbesteden aan een dakspecialist of klusbedrijf. Net zoals loodgieters gaskachels en geisers schoonmaken kan je bij de meeste aannemers een onderhoudscontract afsluiten voor het schoonmaken van je dakgoten. Zij plannen je vervolgens elk jaar in en heb je er zelf verder geen omkijken naar. Over het algemeen is dit zelfs prijsgunstiger dan elk jaar opnieuw een dakbedrijf om een offerte te vragen.

Ondanks dat dergelijke kleine onderhoudswerkzaamheden geen specifiek vakmanschap vereisen is het raadzaam voor een aannemingsbedrijf uit je regio te kiezen dat tevens het Kluskeurmerk voert. Mocht je na een storm een klein akkefietje hebben zoals een paar verschoven pannen of een tak op dak zullen zij sneller langskomen omdat je ‘toch op de route’ woont. Klik hier voor meer informatie over het laten schoonmaken van de dakgoot.

Leave a comment