Dakgoten-schoonmaken

Dakgoten schoonmaken om waterschade te voorkomen

Velen onderschatten het belang van het regelmatig onderhouden en schoonmaken van hun dakgoten. Verstopte dakgoten kunnen nochtans heel wat schade aan je woning veroorzaken.

Wie waterschade aan zijn woning wil voorkomen, maakt minstens tweemaal per jaar zijn dakgoten schoon. Dat kan je uiteraard zelf, maar het inschakelen van een ervaren vakman is zeker niet misplaatst. Je dakgoot schoonmaken prijs valt best mee!

Maak je dakgoot zeker schoon in het voor- en het najaar

Dakgoten zijn noodzakelijk om het teveel aan regenwater zo snel mogelijk af te voeren. In de eerste plaats om waterschade aan je woning te voorkomen.
Een slecht onderhouden dakgoot geraakt uiteindelijk verstopt door vallende bladeren, en andere verontreiniging. In het najaar gaat het vooral om mos en algenvorming. Maar ook na de winter hebben je dakgoten nood aan een grondige schoonmaakbeurt.

Ontstaan organisch afval vermijden

Erger nog is het ontstaan van allerlei organisch afval zoals humus. Dat kan in je dakgoot zaadjes vormen en zo voor nog meer problemen zorgen als je niet tijdig ingrijpt.
Kortom, op wat moet je letten bij het schoonmaken van je dakgoten? En wat is de prijs van je dakgoten te laten schoonmaken door een vakman?

Hoe herken je een vervuilde dakgoot?

Om je dakgoten steeds vrij te houden, is het belangrijk vervuilde dakgoten tijdig te herkennen. Word je opvallend meer geplaagd door muggen? Groeit er allerlei onkruid en/of gras in je dakgoot? Stroomt het water over je dakgo(o)t(en) na een flinke regenbui? Dan is het de allerhoogste tijd om je dakgoten grondig te reinigen.

De gevolgen van een vervuilde dakgoot

Wie nalaat zijn dakgoten zelf te reinigen of ze door de vakman te laten schoonmaken, zal daar vlug de schadelijke gevolgen van ondervinden. Slecht onderhouden dakgoten zijn immers oorzaak van heel wat ellende en schade aan je woning. Vochtige binnen- en buitenmuren, rottend houtwerk en ongezonde schimmelvorming zijn de kwalijke gevolgen van verstopte dakgoten.
Slecht onderhouden dakgoten zorgen dikwijls voor verstopte afvoerleidingen, en zelfs van een verstopte riolering veroorzaken. Uiteindelijk loopt de schade aan je woning veel hoger op dan de prijs die je moet betalen voor het schoonmaken van je dakgoten.
Je dakgoten en afvoerleidingen tweemaal per jaar schoonmaken is dus beslist een aanrader, zeker als je in een groene omgeving woont.

Dakgoten zélf schoonmaken of laten reinigen door vakman?

Dakgoten grondig schoonmaken is in vele gevallen een lastig, en vooral gevaarlijk werk. De beste en meest veilige manier om je dakgoten te reinigen, is ongetwijfeld het inschakelen van een ervaren vakman. De prijs voor het grondig onderhouden en schoonmaken van je dakgoten valt best mee. Als je het onderhoud van je dakgoten zelf wil uitvoeren, met je wel met enkele belangrijke zaken rekening houden.

Zo maak je zelf je dakgoten schoon

Verwijder alle aarde, plantenresten en andere verontreiniging. Doe dit bij voorkeur na een regenbui, als het afval dus goed vochtig is en je dit gemakkelijker kunt verwijderen.
Na het verwijderen van alle vuil, spoel je de dakgoot grondig schoon. Begin daarmee steeds aan het uiteinde van de dakgoot, en werk steeds naar de afvoerpijpen toe. Hardnekkig vuil verwijder je met een schuurspons of met een stalen borstel. Stroomt het water onvoldoende weg, dan heb je met een verstopping af te rekenen.
Verwijder deze verstopping steeds van bovenaf, en doe dit bij voorkeur met een stevige en lange ijzerdraad of met een speciale doorsteek veer. Je kan de prop ook proberen te verwijderen met je hogedrukreiniger
Controleer tegelijk de kwaliteit van de bevestiging van zowel de dakgoten als de afvoerpijpen

Dakgoten laten schoonmaken door de vakman

Je dakgoten tijdig onderhouden en schoonmaken is belangrijk genoeg om dit door de vakman te laten uitvoeren. Op die manier ben je er zeker van dat dit werk goed is uitgevoerd. Hij geeft je tevens advies over eventueel extra uit te voeren werken om erger te voorkomen. Op die manier valt de prijs voor het laten schoonmaken van je dakgoten best mee.

Wil je een idee over de prijs van het schoonmaken van je dakgoten? Geen probleem, dat kan op een erg eenvoudige manier via het contactformulier hier op onze website.

Leave a comment