Dakkapellen-kopen

Dakkapellen kopen

Een dakkapel kopen geeft meer licht en ruimte onder je dak. Prefab dakkapellen voordelig in prijs en slechts in een dag geplaatst. Kijk welke dakopbouw er geschikt is voor jouw huis.

Wanneer je het idee hebt om staruimte boven de garage de of op zolder van het woonhuis er een kamer bij te maken is de eerste mogelijkheid die in ons opkomt een dakkapel. Een dakopbouw is er echter in meerdere vormen. Welke het best voor jouw huis geschikt is hangt af van drie factoren:

  • ruimtebehoefte
  • budget
  • voorkeur voor stijl

 

Dakkappellen kopen en de gemeentelijke verordeningen

Een vierde punt waar je zelf weinig bij in te brengen hebt maar wel mee te maken krijgt zijn gemeentelijke verordeningen. De regelgeving ten opzichte van de breedte van dakkapellen op de voor- en achtergevel is bijvoorbeeld niet gelijk. Evenzo is er voor een dakopbouw die beneden de 150 cm hoogte blijft geen speciale vergunning vereist. Daar gemeentes graag weten wat je aan- en verbouwt is het verstandig vooraf een melding van je bouwplannen te maken.

Welke dakkapel kopen klassiek of modern?

Dakkapellen zijn er in vele soorten en echte standaardmaten wordt er niet gehanteerd. De hoogte wordt meestal vastgesteld naar de staruimte die er binnen gewenst is in combinatie met de maximale toegestane opbouwhoogte. De breedte van een dakkapel wordt bepaald door de onderlinge afstand van de dakspanten en de totale lengte van het dak. In Nederland worden het meest dakkapellen met een plat dak geplaatst. Deze zijn prijstechnisch het voordeligst en ook toepasbaar op kleiner daken. Huiseigenaren die een groter dak hebben en liever een klassieke dakkapel kopen gaan eerder voor een model met een schuin pannendak. Dat pannendak op de dakkapel kan in het verlengde van het bestaande dak liggen of een op zichzelf staand zadeldak zijn. Tenslotte voor degenen die het groots aan willen pakken is er de complete nokverhoging. Hiervoor kan je aan beide zijden van de nok een kamerbrede dakkapel kopen.

Dakkapellen kopen en laten plaatsen

Eenmaal besloten welke dakkapel we gaan kopen komen we voor de materiaalkeuze en hoe we hem laten plaatsen te staan. Om de eenheid van je woningaanzicht te behouden hou je voor de buitenwaartse betimmering en de kozijnen het best de materialen aan die ook aan de rest van je woning zitten. Ongeacht het materiaal van het casco of de uiteindelijke afwerking heb je de keuze om hem traditioneel te laten plaatsen of prefab.

Met een prefab dakkapel kopen heb je het voordeel dat je maar één dag werklui over de vloer hebt. Na het uitmeten wordt de dakopbouw in de fabriek zo goed als helemaal in elkaar gezet. De aannemer zaagt vervolgens alleen een gat in je dak, laat met een grote kraan de dakkapel er in zakken, werkt de buitenkant af en laat de binnenzijde bezemschoon achter. Zowel het traditioneel bouwen van een dakkapel als de prefabmanier heeft zijn voor en tegens. Informeer je van te voren uitgebreid en vraag bij meerdere firma’s een offerte aan voor de verschillende manieren van een dakkapel plaatsen.

Leave a comment