Dakkapellen-reinigen

Dakkapellen reinigen wij vertellen je hoe!

Een dakkapel kan een ware aanwinst voor je woning betekenen. Een onbruikbare ruimte in je huis, zoals een lage zolder of een donkere kamer, kan dankzij een dakkapel omgetoverd worden tot een nuttige en aangename ruimte. De extra lichtinval en het vergroten van het beloopbare vloeroppervlak komen de waarde van je huis alleen maar ten goede.

Vervolgens isoleren nieuwe dakkapellen ook bijzonder goed. Je profiteert dan niet alleen van lagere energiekosten, maar een goed geïsoleerd huis wordt bij de verkoop ook een stuk hoger gewaardeerd.

Het plaatsen van een dakkapel is in eerste instantie misschien een flinke investering. Het is dan ook belangrijk om je dakkapel goed te onderhouden, zodat je blijvend van de voordelen ervan kan profiteren.

Weersinvloeden en garantie

Of de dakkapel nu van kunststof of van hout is vervaardigd, elke dakkapel heeft regelmatig onderhoud nodig. Doordat ze zich op een zekere hoogte bevinden, zijn ze erg vatbaar voor weersomstandigheden zoals regen, wind, hagel en sneeuw. Vooral op de noordkant van de dakkapel groeien hierdoor vaak mossen en algen die de materialen aantasten. Dit is niet alleen nefast voor de levensduur van je dakkapel, maar het komt zeker ook de uitstraling van je huis niet ten goede.

Het is dan ook aan te raden om je dakkapel minstens eenmaal per jaar te laten reinigen en te laten controleren. Zo kom je niet voor verrassingen te staan zoals een plotse lekkage of onverwachte kosten voor vroegtijdige reparatie of zelfs vervanging van je dakkapel. Wanneer je je dakkapel goed laat onderhouden, behoudt je ook in vele gevallen het recht op garantie.

Dakkapellen reinigen

Stof en zand kan afgenomen worden met lauw water en een allesreiniger. Het is af te raden om hiervoor gebruik te maken van een hoge drukreiniger of schuursponzen, want deze kunnen het materiaal ernstig beschadigen. Na het schoonmaken kan je de dakkapel inspuiten met een waterafstotende spray om de groei van aanslag te voorkomen en de kapel beter te beschermen tegen weersinvloeden.

Vervolgens dien de draairamen gesmeerd te worden en het hang- en sluitwerk alsook de dakbedekking moet gecontroleerd worden. Ook de afvoerbuizen rondom de dakkapel moeten worden nagezien om verstoppingen door rondslingerende taken en bladeren te voorkomen. De raamrubbers moeten ingevet worden en de ventilatieroosters kunnen ook regelmatig een schoonmaakbeurt gebruiken.

Het onderhoud van de dakkapel is afhankelijk van het materiaal. Zo vraagt een houten dakkapel net iets meer onderhoud dan een kunststoffen exemplaar. Het hout moet ongeveer om de vijf jaar opnieuw geschuurd en geverfd worden. Als je het houtwerk echter regelmatig reinigt, zal het schilderwerk langer intact blijven en voorkom je dat het hout gaat rotten.

Zorg in ieder geval voor een veilige werksituatie. Hang tijdens het schoonmaken niet te ver uit het raam en zorg dat je op een stabiele ondergrond staat.

Zelf aan de slag of uitbesteden

Een goede doe-het-zelver kan uiteraard overwegen om zelf zijn dakkapellen te reinigen. Maar vanwege de hoogte en de slecht bereikbare plekken is het echter een moeilijke en gevaarlijke klus. Gelukkig kan je het reinigen van je dakkapel eenvoudig uitbesteden aan professionele bedrijven die gespecialiseerd zijn in het schoonmaken en het controleren van dakkapellen. Zij beschikken over de juiste materialen, zoals een hoogwerker of steiger, ze kennen de juiste schoonmaakmiddelen en zijn vervolgens ook gewend om te werken op een hoogte. Wil je helemaal geen omkijken meer hebben naar het onderhoud van je dakkapel, dan kan je bij hen vaak ook een onderhoudscontract afsluiten.

Leave a comment