Dakkapellen zorgen voor extra ruimte en verhogen zo de waarde van je woning. Om zo lang mogelijk van je dakkapel te kunnen genieten, is een regelmatig en juist onderhoud onmisbaar.
Hierbij staat het schoonmaken van je dakkapel centraal. Maar op wat moet je letten bij het schoonmaken van je dakkapel?Doe je dat zélf, of laat je dit beter aan de ervaren vakman over? En wat zijn de dakkapellen schoonmaken prijzen?
Dakkapellen worden hoofdzakelijk geplaatst bij schuine daken, en zijn een uitbouw van je dak. Een dakkapel wordt meestal achteraf bijgebouwd. Tot voor kort werd die ter plaatse gebouwd, maar de laatste jaren kiest men meer en meer voor prefab dakkapellen. Zo een prefab dakkapel zorgt voor heel wat tijdwinst, waardoor de kostprijs van dakkapellen is gedaald. Een prefab dakkapel wordt vooraf in het atelier geassembleerd, en later in zijn geheel op het dak van je woning geplaatst.
Wat is een goede dakkapel?
Een goede dakkapel die jarenlang meegaat is in de eerste plaats zo goed mogelijk geïsoleerd, waterdicht, bestand tegen de meest uiteenlopende weersomstandigheden én onderhoudsvriendelijk.
Je dakkapel regelmatig schoonmaken
Een goed onderhouden en regelmatig schoongemaakte dakkapel is niet alleen positief voor het algemene uitzicht van je woning, maar zorgt tevens voor een langere levensduur van je dakkapel. Het schoonmaken van je dakkapel kan je zélf doen, maar ook aan de gespecialiseerde vakman overlaten. Dakkapellen worden vooral ontsierd door mos en/of algengroei. Andere belangrijke plaatsen bij het reinigen van je dakkapel zijn moeilijk bereikbare hoeken en kieren. Als je dakkapel niet regelmatig wordt schoongemaakt, kan dit heel wat schade aan je woning veroorzaken, en zelfs voor waterinsijpeling zorgen.
Je dakkapel zélf schoonmaken of een ervaren vakman inschakelen?
Je kan er uiteraard voor kiezen je dakkapel zelf te reinigen, daar heb je in principe geen speciaal gereedschap voor nodig. Voor een deskundig onderhoud is het nochtans aangeraden hiervoor beroep te doen op een ervaren vakman. Dat is zeker het geval wanneer je dakkapel slecht bereikbaar is. Via onderstaand informatieformulier kun je gemakkelijk alle extra informatie en een vrijblijvende prijsofferte opvragen.
Schoonmaken kunststof dakkapel
Voor een regelmatig onderhoud van je dakkapel uit kunststof volstaat een mengsel van een klassieke allesreiniger met lauw water. Vanwege hun agressief karakter, zijn de meeste geconcentreerde allesreinigers hiervoor niet aangewezen. Die kunnen de randen van je dakkapel aantasten en schade aan je woning veroorzaken. Spoel je dakkapel eerst grondig vrij van alle verontreinigingen. Je doet dit bij voorkeur met je tuinslang. Mos en algen kun je best aanpakken met een hogedrukreiniger op een zo laag mogelijke druk. Maak nadien alles schoon met een zachte spons of een microvezeldoek. Spoel grondig na met zuiver water.
Houten dakkapel schoonmaken
Een houten dakkapel heeft meer onderhoud nodig dan een dakkapel uit kunststof. Hout heeft regelmatig nood aan een houtbeschermer en een nieuwe verflaag. Voor je deze aanbrengt, moet je uiteraard eerst eventuele gaatjes en oneffenheden dichten en wegwerken. Wees bij houten dakkapellen extra voorzichtig met het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen. Die kunnen zowel de bescherm- als de verflaag aantasten.
Afvoerbuizen dakkapel: controleer bij het schoonmaken van je dakkapel zeker ook de afvoerbuizen rond de kapel. Deze kunnen verstopt geraken door bladeren en andere verontreiniging. Gebruik hiervoor geen hogedrukreiniger of schuurmiddelen die de dakgoten van je dakkapel kunnen beschadigen
Via ons informatieformulier kun je gemakkelijk alle extra informatie en dakkapellen schoonmaken prijzen bij de ervaren vakman opvragen.