houten-kozijnen

Houten kozijnen zijn goed bestand tegen alle weersomstandigheden

Ondanks de toenemende populariteit van zowel kunststof als aluminium, kiezen we nog steeds massaal voor houten kozijnen. Ze geven je woning immers een natuurlijke en persoonlijke uitstraling.

Voor de productie van houten kozijnen kiest men meer en meer voor hard hout. Kozijnenhout is duurzaam en bestand tegen alle weersomstandigheden.

De duurzaamheid en de prijs van houten kozijnen hangt in belangrijke mate af van de gekozen houtsoort. De hardste houtsoorten zijn het duurst, zijn het meest duurzaam en gaan dus het langste mee. Kozijnen uit de hardste houtsoorten zijn even goed bestand tegen regen en alle andere weersomstandigheden dan om het even welke andere materialen. Kies dus bij voorkeur voor raamkozijnen uit hard hout.

De hardste en dus meest duurzame houtsoort voor je raamkozijnen is afzelia. Andere veel gebruikte houtsoorten zijn afrormosia, merbau, meranti, en vuren- of grenenhout

Wat is kozijnhout?

De laatste jaren spreekt men meer en meer van kozijnenhout. Houtsoorten die voor kozijnenhout in aanmerking komen, beschikken uiteraard over de juiste eigenschappen voor de productie van houten raam- en deurkozijnen. Lang niet alle houtsoorten komen immers in aanmerking als kozijnhout.

Houten Kozijnen voor binnen

De plaats waar je kozijnen plaatst, is bepalend voor de keuze van de meest geschikte houtsoort. Er bestaat immers een groot verschil tussen kozijnhout voor binnen en voor buitenshuis.
Voor nieuwe binnenkozijnen volstaat meestal een zachtere en dus goedkopere houtsoort. Meranti is hiervoor een uitstekende keuze, en ook vuren- of grenenhout komt hiervoor in aanmerking.

Houten Kozijnen voor buiten

Gaat het om kozijnhout voor buiten, dan kies je bij voorkeur de meest duurzame houtsoorten als afzelia, afromosia, en merbau. Het betreft één voor één harde houtsoorten, uitstekend bestand tegen alle weersomstandigheden. Merbau en ook meranti zijn de populairste houtsoorten voor buitenkozijnen. Beiden zijn goedkoper dan afzelia en afromosia.
Deze twee houtsoorten zijn het best geschikt voor kozijnen die veel blootgesteld zijn aan neerslag.

De voordelen van houten kozijnen

Lange levensduur: kozijnen uit kozijnhout zijn duurzaam, en gaan bij een regelmatig en aangepast onderhoud tot maar liefst 75 jaar mee
Esthetisch karakter: houten kozijnen hebben een warme en natuurlijke uitstraling
Onderhoud: houten kozijnen laten zich gemakkelijk bewerken en onderhouden
Herstellingen: kleine herstellingen aan hout kun je gemakkelijk zelf uitvoeren

Het aangepast onderhoud van houten kozijnen

Met een regelmatig en aangepast onderhoud gaan kozijnen uit kozijnhout levenslang mee.
Regelmatig een nieuwe beschermlaag en een likje verf volstaan.

Nieuwe bescherm- en verflaag aanbrengen: om beschadiging van je houten kozijnen te voorkomen, gebruik je elektrisch gereedschap in plaats van krabbers om de oude bescherm- en verflaag te verwijderen
Alle stofresten verwijderen: verwijder stofresten met een zachte, droge borstel
Bescherming tegen schimmel: worden je kozijnen vaak blootgesteld aan zonlicht of neerslag? Breng dan zeker een schimmel- of insectenwerend middel aan voor je ze gaat schilderen
Vochtbestendige verf: gebruik bij voorkeur vochtbestendige verf
Beitslaag: de binnenkant van je houten kozijnen volstaat meestal een nieuwe beits- en/of vernislaag

Offertes aanvragen voor de beste prijs

De prijzen van kozijnen hangen in grote mate af van de gekozen houtsoort. Tussen de verschillende houtsoorten die in aanmerking komen voor de productie van kozijnen, bestaan er grote verschillen. Die kunnen oplopen tot zelfs veertig procent. Via het contactformulier op deze pagina kun je, vrijblijvend, alle informatie en prijzen van houten kozijnen aanvragen. Je kan er heel wat mee besparen.

Leave a comment