Schilderwerk-onderhoud

Schilderwerk onderhoud

Schilderwerk onderhoud is een dankbaar karwei dat zijn vruchten afwerpt als het professioneel aangepakt wordt. Goed onderhouden schilderwerk verlengt de levensduur van het materiaal en verhoogt de waarde van de woning.

Deuren, kozijnen gevelbekleding of de muren zelf, iets waar ooit een kleurtje op aangebracht is vraagt om periodiek onderhoud. Niet alleen de opgebrachte verf zelf is onderhevig aan slijtage maar ook de krimp- en rekwerking van het materiaal eronder is van invloed op de hechting van het kleurmiddel. De mate waarin schilderwerk onderhouden moet worden is daarom volkomen afhankelijk van de ondergrond, de kwaliteit verf en de omstandigheden.

Schilderwerk onderhouden naar omstandigheden

Een kozijn van hetzelfde hout en geverfd met dezelfde kwaliteit verf zal op de windkant van een woning eerder aan een nieuwe laklaag toe zijn dan een raam wat in de luwte zit. Is het pand voorzien van rolluiken die s’nachts en bij extreme weersomstandigheden naar beneden worden gelaten zal je vrijwel helemaal geen onderhoud aan je kozijnen hebben.

Schilderwerk onderhouden bespaart kosten

Goed onderhouden schilderwerk doet niet alleen het pand er beter uitzien het bespaart jou ook op kosten in het algemene onderhoud. Verf heeft niet alleen decoratieve eigenschappen ze beschermd tevens het hout, steen of metaal tegen de inwerking van vocht. Wanneer die beschermende laag scheurtjes begint te vertonen betekent dat het vocht vrije toegang heeft tot het onderliggende materiaal. Hout en steenachtige materialen zullen zich volzuigen met water waarna de gehele verflaag van onderuit afgestoten wordt. Metalen beginnen door contact met vocht te oxideren wat eveneens tot gevolg heeft dat de beschermende laag los zal komen. Door het schilderwerk periodiek te onderhouden voorkom je grote reparaties en kan je complete vervangingen tientallen jaren uitstellen.

Minder schilderwerk onderhoud met kennis van zaken

Het lijkt zo gemakkelijk, met een rolletje of een kwast een beetje kleuren en klaar is Kees. Helaas zal ondeskundig aangebracht schilderwerk er binnen de kortste keren afkomen. Niet voor niets volgen aankomende vakschilders eerst een gedegen opleiding en komen ze daarna in de leer bij een meesterschilder. Met proberen, je inlezen in de materie en op advies van de verfspecialist kan je zelf ook een heel eind komen maar de vraag is of je dat er voor over hebt. Wanneer je zelf besluit je schilderwerk onderhoud te gaan doen heb je de minste werkdruk als je het in etappes doet. Met elk jaar een paar kozijnen of deuren zit je er altijd netjes bij.

Wanneer je ervoor kiest het onderhoud van het schilderwerk uit te besteden is het raadzaam ermee te wachten tot heel het huis aan een grote beurt toe is. Om een goede prijsindicatie te krijgen vraag je het best bij meerdere schildersbedrijven een offerte aan. Overleg ook van te voren welk soort verf de schilder van plan is te gebruiken. Je bent niet gebaat bij een lager uitgevallen prijsopgave als de gebruikte verf ten opzichte van een andere offerte maar de helft van de tijd meegaat. Kijk hier voor erkende schilders bij jou in de provincie.

Leave a comment